2001-11-07 22:40

klub.dunatv.hu

R.: – A helyi katasztrófavédelmi parancsnokság szakértői segítségével választották ki azt a kilenc települést, amelyet leginkább sújtott az árvíz, sot a világtól elve elzártan léteztek, hiszen hat faluban még vezetékes telefonvonal sem volt, többek között Vámosatyán sem.

Dr. Erent Gábor, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgató-helyettese: – Valóban, sok helyen még telefonvonal sem volt, illetve alkalmatlan volt az internetezésre. Célunk az adományozással az, hogy bekapcsoljuk ezt a régiót a világ körforgásába, hogy a helyi kissrácok be tudjanak menni a világ összes könyvtárába, összes templomába, összes múzeumába. Ezzel, én úgy gondolom, hogy nagyon nagyot lépünk előre. Lehetoség lesz arra, hogy bármelyik nebuló, vagy felnott távoktatásban, távmunkában vegyen részt, illetve tájékozódjon, szélesítse látókörét.

R.: – A teljes adomány 50 millió forintba került.

Szász József Vámosatya polgármestere: – Első sorban a falu lakosságának, illetve mind azoknak az érdeklődőknek, akik a számítástechnika, vagy az internet után érdeklodik azoknak a  számára ez a lehetőség meg fog teremtődni.

R.: – De bonyolította a helyzetet, hogy a park létesítéséhez GSM rendszeru, rádióhullámú telefonvonalat kellett kiépíteni. Hány települést érint ez a fejlesztés, ez az adomány?

Dr. Erent Gábor, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgató-helyettese: – Kilenc települést, településenként tíz számítógépet adunk szerverrel, nyomtatóval, kamerával, szkennerrel és internet hozzáféréssel.

Nagy Emőke iskolaigazgató: – Ez a kapott tíz gép ez nem csak az iskoláé, hanem a községé és meghatározott rend szerint bárki, bármelyik gyerek, bármelyik felnott majd bejöhet és használhatja az internetet.

R.: – A falvakban egy-egy családnál van számítógép. Miskolczi Ferencné, Vámosatya – Sajnos anyagilag is elég, hogy is mondjam, gyengén állnak a szülok, tehát sokan élnek jövedelempótló támogatásból és nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, hogy itt használhatják az számítógépeket. Lehetséges, hogy engem is a fiúk behoznak, mert nekem is van két fiam és azok szeretnek számítógépezni.

R.: – Egy hónapon belül minden faluban átadják azt a számítógép parkot, amely számukra hidat jelent a külvilággal.

—– * * * * * —–