2001. július 16.

Teljesíti ez évi tervét a Szerencsejáték Rt.

Számsorsjátékokban teljes lesz a kínálat, Folytatódik a részvénytársaság beruházási programja

Csákó Attila

Szeretnek még Magyarországon játszani az emberek? Melyek a legkeresettebb játékok –
kérdeztük Erent Gábort, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgató-helyettesét.
– Igen szeretnek. Továbbra is legsikeresebb játékunk az ötös lottó, melynek piaci részesedése 33,7 százalék, amit a skandináv lottó követ 16,7, a hatos lottó 14,7, a tippmix 12,7, a kenó 9,1, és a sorsjegyek 5,2 százalékkal. A totóból az árbevétel 4,9 százaléka, a jokerbál 2,9 százaléka származik, míg a góltotóból 0,1 százalékos forgalmat realizálunk. A játékok piaci megoszlásában az elmúlt évekhez képest nincs jelentosebb átrendezodés, bár ez alól kivételt képez a kenó, hiszen a múlt esztendő első három hónapjában a még csak 6,9 százalékos részesedése közel 50 százalékkal
növekedett ebben az évben. A bevételeink növelése és eredményességünk hatékonyabbá tétele mellett nagy figyelmet szenteltünk annak, hogy játékosaink elégedettek legyenek. Az év első három hónapjában 7,2 milliárd forint nettó nyereményt fizettünk ki, addig június végéig ez az összeg már meghaladta a 13 milliárd forintot. A legtöbbet továbbra is a legnépszerubb ötös lottón nyerték, június végéig 4,5 milliárd forintot, de a tippmixelok is jelentos, több mint nettó 2,2 milliárd forintot vette fel. A sorban a hatos lottó következik kétmilliárddal, majd a skandináv lottó 1,2 milliárd forinttal. Eredményeinkre és statisztikánkra alapozva úgy tunik, hogy a tervezett, összességében mintegy 30
milliárd forintos nettó nyereményösszeg az év végéig kifizetésre kerül. Egyébként a gazdasági növekedés, a polgárok életszínvonalának emelkedése miatt no a szerencsét megkísértok száma is. Például a múlt esztendoben a játékosok több mint 650 millió alapjátékot fizettek be, míg 1999-ben “csak” 595 milliót.

– A statisztika alapján úgy tűnik, a sorsjegyek kevésbé fogynak.  Miért?
– Ebben is van változás, hiszen  érzékelhetoen nott a sorsjegyforgalom dinamikája. Az azonban tény,  hogy a szokások sok mindent meghatároznak. Vannak, akik azt  mondják, ott kedvelt a totó, ahol jó  a foci. Ez Olaszország esetében így  is van, Dél-Amerikában azonban,  ahol szintén jó foci van egyáltalán  nem népszeru. A sorsjegyek nálunk addig voltak igazán keresettek, míg szinte minden villamosmegállóban árulták. A jövoben szeretnénk, ha a például benzinkutaknál, kisközértekben, minél több  helyen és minél többen forgalmaznák- Egyébként a sorsjegyek ritkán  biztosítják a gyors meggazdagodást. Viszont, sokszor lehet velük  kisebb-nagyobb összegeket nyerni.  Ma már a sorsjegyek a lehető legnagyobb biztonsággal készülnek,  amelyek nem kijátszhatók. Így biztos, hogy nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe a nyeremények.

– Milyen új játékokat vezettek  be az elmúlt fél év alatt, s milyeneket fejlesztenek?
– A Telernázlit felváltotta a  Golyóderbi látványsorsjegy, melynek forgalmazását még márciusban kezdtük meg. Az elso televíziós  show-jára április elso napján került sor. Jelenleg elokészítés alatt áll a Szuper nevet viselo, bingótípusú játék bevezetése. Várhatóan  szeptember közepén mutatjuk be.  Valószínű, nem ezzel a névvel kerül majd a piacra, így a Szuper csak  a termék munkaneve. Amikor ez a  játék megjelenik a lottózókban elmondhatjuk, hogy a számsorsolásos játékok között az összes lehetséges, a világban kedvelt és elterjedt játékot biztosítjuk fogadóink  számára.

– Tudják teljesíteni ez évi üzleti  tetvüket?
– Az idei évre 75,1 milliárd forint árbevétellel számoltunk, ami a  tavalyi 63 milliárdhoz képest jelentős növekedésnek mondható. Az  év elso negyedévében a 16,9 milliárd forintos bevétel is több mint 13  százalékkal haladja meg a múlt év  azonos idoszakának mutatóját. Ez  a közel 17 milliárd forint az éves tervezett forgalom 22,5 százaléka.  Lehetne mondani, hogy ez némi lemaradás a tervhez képest, ám azt  látni kell, hogy a januári pénztelen  idoszak miatt, az elso negyedév  forgalom szempontjából mindig  szerényebb, mint a hátralévo többi  idoszak. Bevételünk és eredményességünk évről évre nő, ami  részben a költségeink ésszerű mérséklésének következménye. Ma  már biztosan állítható, hogy a menedzsment elképzelései, stratégia  tervei beigazolódtak. Jelentos összegeket fizetünk be a költségvetésbe. Ez tavaly 25,6 milliárd forintot jelentett, adók és járulékok formájában. Adózás előtti eredményünk 4,6 milliárd forint volt, míg  osztalékként 2,5 milliárd forintot  fizettünk ki.

– Milyen beruházásokkal hajtottak végre?
– A múlt évben megkezdett  lottóterminál-telepítési program  az idén is folytatódik. Ez év márciusáig, a nyugat-európai mércével  mérve is korszeru terminálok száma 60 százalékkal meghaladta az  egy évvel korábbi 2200-at, s ma  már 3500 várja a fogadókat. Ez a  fejlesztés tette lehetové, hogy január 31-vel beszüntessük off-lineszelvényeink forgalmazását, s  napjainkban csak on-line módon  lehet fogadni. Jelentős változás az  is, hogy a postai terminálok száma  egy év alatt 600-ról 1500-ra, a magánlottózói és vállalkozói szektorban pedig 718-ról 1014-re növekedett. Ezek a változások biztosítják, hogy magasabb bevételt realizáljunk, s játékaink az ország  egész területén a legnagyobb biztonsággal elérhetőek legyenek. A  projekt végrehajtása eredménye ként idén mintegy 560 új on-line értékesítési végpont kiépítésével  számolunk, döntoen a postákon, valamint vállalkozók által muködtetett üzletekben.

– Nemrég Prágában az állami  lottótársaságok nemzetközi konferenciáján önkorlátozást fogadtak el  a résztvevő országok. Mit jelent ez?
– Az állami lottótársaságok, így mi is elfogadtuk, hogy tevékenységünket nem terjesztetjük ki határainkon túl. Mindezek mellett a  résztvevok vállalták, hogy saját  kormányukhoz fordulnak, kérve  azt, hogy nagyobb figyelmet és  konkrétabb szabályozást dolgozzanak ki az internetes szerencsejátékok szabályozásában.

– Mi a helyzet az országos fogadói hálózat kiépítésével?
– Azon dolgozunk, hogy a lóversenyfogadáshoz, az azonnali sportfogadásokhoz és a hálózati rendszerbe kapcsolt játékgépek üzemeltetéséhez kiépüljön egy, akár éjjel-nappal működő fogadóhálózat. Ehhez azonban számos jogi kérdést tisztázni kell.

– Milyen évet zárt a tavaly megnyitott Tropicana Casinó?
– A múlt esztendőben megnyitott Tropicana a fovárosi kaszinók közül a legnagyobb látogatottsággal büszkélkedhet. Igaz, tavaly még nem termelt nyereséget, ám a forgalom láttán biztos vagyok benne,  hogy az idén már pozitív lesz a  mérlege. A legtöbb magyar vendég itt fordult meg. Külön öröm számunkra, hogy hozzájárulhatunk a magyar polgárok és a külföldi turisták kulturált szórakozásához.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy hosszabb időre, negyed, fél vagy egy évre szóló lottószelvényeket dobjanak a piacra?
– Elképzelhető, de az ilyen szelvények iránti igényt fel kellene mérnünk, s megvizsgálni a bevezetés lehetőségét.

– Tavaly a kábítószer-ellenes küzdelem kapcsán indították el a ZEO-programot. Most pedig a tiszai árvíz károsultjainak megsegítése érdekében tettek lépéseket. Miért?
– A ZEO-program a kábítószer-fogyasztás kapcsán nem a tiltásra helyezte a hangsúlyt, hanem azt tekinti pozitívumnak, ha valaki nem  él a szerrel. Úgy gondolom, hogy  programunk sikeres volt, mert új  dimenzióból irányította rá a figyelmet a jelentős társadalmi problémára. A kérdés második felére válaszolva, köztudott, hogy a Tisza kora tavasszal ismét jelentős károkat okozott a víz mellett élő embereknek. Úgy gondoltuk, hogy az árvíz olyan súlyú probléma, amelyben a károsultak megsegítésében  társaságunknak is részt kell vállalni. A települések polgármestereivel előzetesen egyeztettünk, megkérdeztük, mi az, amire szükségük van. Ennek alapján Barabás, Csaroda, Gergelyiugornya, Gulács, Hetefehércse, Jánd, Tarpa, Tákos és Vámosatya települések részére tíz-tíz darab hálózatba kötött, internethozzáféréssel ellátott számítógépet adományoztunk, 50 millió forintértékben. Jogosan merül fel a kérdés: miért nem lapátot, építoanyagot vagy pénzt adtunk? A településeket kormányzati segítséggel és nemzeti összefogással helyreállítják. Adományunk lehetővé teszi,  hogy a korszeru technika alkalmazásával a település polgárai bekapcsolódhassanak az informatikai  képzésbe, távmunkába, oktatásba.  Ezzel pedig új lehetoségek nyílnak az ott élő emberek számára a munkavállalás és képzés terén.

Erent Gábor