Nonprofit biztosítók a mezőgazdaságban – kockázatcsökkentési alap 

Budapest, 2004. szeptember 16., csütörtök (MTI) 

– Közös kockázatcsökkentési alapot kívánnak létrehozni a mezogazdaságban működő nonprofit biztosító egyesületek – tájékoztatta Erent Gábor, a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetségének (MANBESZ) tiszteletbeli elnöke MTI-t csütörtökön. 

Ezt a kezdeményezést a tiszteletbeli elnök szerint a nonprofit biztosító egyesületek viszontbiztosítási rendszerén keresztül célszerű volna államilag is segíteni. Így a katasztrófakárok esetén hatékonyabb segítséget lehetne nyújtani azoknak, akik saját biztonságukért szervezetten már megfelelő lépéseket tettek. 

Az Európai Unió már javasolta a tagországoknak a kockázatkezelési és a kárenyhítési rendszerek megerősítését az agráriumban. Az unió szakértői ugyanis túl kockázatosnak ítélik a nem, vagy nehezen biztosítható – például a jég, a tavaszi fagy vagy a homokverés okozta – károk pusztán piaci alapú biztosítását. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy több, nagy profitorientált biztosító is kivonult a mezőgazdasági piacról. 

Magyarországon, hasonlóan az Európai Unió több országához, a gazdálkodók leghatékonyabban nonprofit biztosító egyesületi formában védik termésüket, állatállományukat – mutatott rá Erent Gábor. 

Elmondta: jelenleg Magyarországon 29 nonprofit biztosító egyesület működik, amely a becslések szerint több mint 10 milliárd forint értéket véd, immár tizenkét éve. 

Termésük és állataik védelme érdekében ilyen nonprofit biztosító egyesületet hoztak létre többek között a kalocsai paprikatermelok, a kunadacsi dohánytermesztok, a Baranya, Veszprém és Csongrád megyei növénytermesztok, és a Fejér megyei állattenyésztok, valamint a szomolyai szőlőtermelők. Az önkéntes alapon működő nonprofit biztosító egyesületek hatékony működését a szakember szerint az is mutatja, hogy kárhányaduk 20-30 százalékkal, díjtételeik pedig 30-40 százalékkal kisebbek a profitorientált biztosítókéinál.

Erent Gábor aláhúzta, hogy a korábbi 30 százalékos állami díjtámogatás megvonása ellenére ezek a biztosító egyesületek növelték leginkább piaci részesedésüket a mezőgazdaság területén. A tiszteletbeli elnök szerint a nonprofit biztosító egyesületek működési sikerének titka, hogy messzemenően érdekeltek a káresemények megelőzésében, és az esetlegesen bekövetkezett károk csökkentésében. 

Erre ösztönzi az egyesületeket a kárelozményektol függő viszontbiztosítás, annak önrésze és díjvisszatérítése is. Ugyanakkor az egyesületi tagok ellenorzik a szervezeti működést, érdekeltek a hosszú távú kockázatkezelésben és a költségek minimalizálásában, a kockázat mértékének megfelelő, korrekt díjmegállapításban is.